Kinder, Stars und andere Fakten

Hvordan Blockchain og IoT forbedrer matforsyningskjeden

Verdens topp blockchain og Internet of Things (IoT) -hoder jobber med landbruksindustrien for å finne måter å forbedre vår overbelastede landbruksforsyningskjede. De prøver å gjøre det mer effektivt, gjennomsiktig og trygt.

Hvorfor er det problemer med næringskjeden vår?

Forbrukerne har blitt mer krevende de siste tiårene. Vi forventer at maten vår er tilgjengelig uansett årstid. Og smak har blitt mer eksotisk enn noen gang før. Mens de fleste av oss elsker det faktum at vi kan få tomater om vinteren, ser de fleste forbrukere ikke de skjulte kostnadene.

Bedrifter har blitt tvunget til å skaffe mat lenger bort enn noen gang før. Dette har ført til forsyningskjeder som spenner over hele verden. Rundt 14% av all mat er bortkastet før den til og med når butikkhyllene. Og den gjennomsnittlige direkte kostnaden for et enkelt produkt tilbakekalling er rundt $ 10 millioner.

Bortsett fra disse direkte kostnadene, blir det mer utfordrende for bedrifter å opprettholde merkevareløftet. Ugjennomsiktige forsyningskjeder og høyprofilerte skandaler, som Onkel Ben’s tilbakekalling på grunn av bekymringer om glassets mulige tilstedeværelse, har skadet forbrukernes tillit. Og mer enn 75% av forbrukerne foretrekker å bytte til merker som gir mer inngående informasjon om et produkt.

Det er primært to problemer med å redusere og reagere på mattrygghetsproblemer: dårlig kommunikasjon og mangel på sporbarhet. Mange selskaper er avhengige av tradisjonelle papirbaserte sporingsmekanismer, som er langsomme og feilutsatte. For å gjøre saken verre, kommuniserer ikke de som er involvert i forskjellige stadier i forsyningskjeden ofte. Dette etterlater blinde flekker i forsyningskjeden.

Disse problemene har alltid vært til stede, men har blitt forverret av den økende størrelsen og kompleksiteten i forsyningskjeder. Når vi fortsetter å hente mer av maten lenger fra, vil vi sannsynligvis se at flere problemer dukker opp. Hvis bedrifter vil forhindre dette, må de handle nå, før problemet spinner ut av kontroll.

Hvordan kan Blockchain og IoT hjelpe?

Det er ingen sølvkule for å løse problemene næringsmiddelindustrien står overfor. Men den kraftige kombinasjonen av blockchain og IoT-teknologi kan bidra til å takle årsakene. For å forstå hvordan disse teknologiene kan fungere sammen, er det viktig å forstå hver sin styrke og begrensning.

Høsting av data med tingenes internett

Du vet kanskje ikke det, men du benytter deg sannsynligvis allerede av IoT-produkter. Hvis du har et smart termometer, høyttalersystem eller TV, er du allerede en del av IoT-fenomenet. Men det virkelige potensialet til IoT ligger i dens evne til å høste data i sanntid automatisk og deretter dele disse dataene.

IoT-enheter er avhengige av forskjellige sensorer. Disse kan overvåke alt fra leveringstid til temperatur til og med hvilket middel som håndterer maten og når. Disse sensorene kan være alt fra droner til smarte termometre til radiofrekvensidentifikasjon (RFID) og GPS. De hjelper med å fjerne menneskelige feil fra hvert punkt i forsyningskjeden.

Den viktigste fordelen med dette er at det gjør det mulig for bedrifter å samle inn data i sanntid uten å kreve menneskelig innspill. Dette reduserer potensielle feil og vil teoretisk fjerne mange av feilpunktene i forsyningskjeden.

Problemet er at IoT alene ikke fullt ut kan løse gjennomsiktighets- og kommunikasjonsproblemene som plager matforsyningskjeder. Det er her blockchain kommer inn.

Å tilby uforanderlighet med Blockchain-teknologi

Du har sikkert hørt om Bitcoin og Ethereum, men du skjønner kanskje ikke at blockchain-teknologien de er basert på har betydelige applikasjoner utenfor kryptovalutaer. Faktisk var blockchain rundt i flere tiår før den første kryptovalutaen.

Uavhengig av bruken, er blockchains kraft at den skaper en uforanderlig hovedbok som ikke kan endres eller manipuleres med det faktum. Denne funksjonen gjør den unik for lagring og visning av data som er både gjennomsiktige og uforanderlige.

En annen fordel med blockchain er at det tvinger selskaper til å rydde opp og systematisere sine eksisterende data. Det er anslått at 75% av arbeidet som går med til å implementere blockchain blir brukt på å fikse dataene til å fungere i det nye systemet. Dette gjør det mulig for bedrifter å forbedre sine generelle prosesser samtidig som historisk data blir mer nøyaktig og nyttig.

La oss si at du vil kjøpe økologisk frokostblanding som et eksempel på denne prosessen. Du stoler på at produsenten sier at den er økologisk. Men avhengig av forsyningskjeden, kan produsenten være i samme situasjon: å godta deres direkte leverandørers ord. Og så videre.

Med en blockchain-løsning vil du kunne bruke den unike hash-koden til å spore hvert eneste trinn i produksjonsprosessen. Dette sørger for at du vet at frokostblandingen din er det den står på pakken, uten å bekymre deg for at noen i forsyningskjeden rotet til.

IoT og Blockchain kan transformere matindustrien

Til sammen har disse to teknologiene potensial til å spare matindustrien for mer enn 31 milliarder dollar de neste fem årene. Dette skyldes først og fremst besparelser fra å bekjempe matsvindel (for eksempel feil salg av kylling som godkjent av dyrevelferd), men det er andre fordeler.

Bedre sensorer vil redusere matsvinn, og øke den totale mengden mat som treffer butikkhyllene. Færre, mindre og billigere tilbakekallinger vil også gi besparelser.

Landbrukets blockchain / IoT-teknologi er fortsatt i sin barndom, men det er flere måter den kan implementeres på.

Forbedre avlingens effektivitet

Det første trinnet er å utnytte IoT-smarte enheter for å forstå produksjonen fra en bestemt gård. Disse enhetene kan bruke beskjæringssensorer til å måle temperatur, pH, lys, fuktighet og jordfuktighet. Droner kan brukes til å fange opp sanntidsdata om avlingens helse og for å varsle bønder om potensielle problemer i sine felt.

Dette alene er nyttig, da det gjør det mulig for bønder å ta smartere beslutninger i sanntid. Men når du legger til blockchain, blir det en spillveksler. Når dataene er vellykket strukturert, kan de mates inn i en blockchain-løsning. I tillegg til denne direkte bruken av data, kan den forbedres ytterligere med maskinlæring.

Disse AI-genererte innsiktene kan lagres i blockchain slik at andre interessenter kan få tilgang til informasjonen uten å krenke den enkelte bondes personvern.

Flere gjennomsiktige forsyningskjeder

Den neste store utfordringen er å skinne lys over eksisterende forsyningslinjer. Sporing av matforsyning er urovekkende ugjennomsiktig, og det er vanskelig for forbrukerne å ta informerte beslutninger. Det første trinnet for å fikse dette er IoT-teknologi.

Sensorer kan brukes til å spore hvor et dyr ble oppdratt, eller en avling ble dyrket, og om forholdene samsvarer med organiske og grusomhetsfrie etiketter. Da vil IoT-aktiverte kjøretøyer transportere produktene for behandling. Temperaturen varene holdes på og hvem som har samhandlet med dem vil bli registrert og lagret på blockchain gjennom hele prosessen.

Dette gjør det mulig for forhandlere å holde rede på når produktene kommer, men enda viktigere, det gir gjennomsiktighet til forbrukerne. Det skal være mulig å bruke en QR-kode og se hele produktets livssyklus før du kjøper den.

Andre bruksområder

Det fine med IoT og blockchain-teknologi er at de er utrolig fleksible. Bønder kan bruke dem til å dele værdata og bidra til å redusere klimaendringseffektene, eller miljøkampanjer kan bruke den til å bekrefte at maten faktisk oppfyller kvalitetsstandarder.

Nøkkelen er at kombinasjonen av IoT og blockchain vil bidra til å redusere kostnadene og forbedre kvaliteten på maten vi spiser. Det beste er at brukssakene som er nevnt ovenfor, er langt fra bare teoretiske. Flere selskaper implementerer allerede blockchain-teknologi i den virkelige verden.

Nåværende bruk av Blockchain og IoT Technologies

Mange prosjekter jobber mot en blockchain-drevet landbrukssektor. Noen av disse prosjektene er tett fokusert – designet for å takle et enkelt problem veldig bra. Andre er mer ambisiøse og søker å takle problemer som står overfor hele næringsmiddelindustrien.

Spore bærekraftig mat med WWF-Australias OpenSC-prosjekt

World Wildlife Fund-Australia (WWF-Australia) er interessert i å spore og forbedre vår matlogistikk. Organisasjonen har inngått et samarbeid med BCG Digital Ventures for å bygge OpenSC. OpenSC-prosjektet er fokusert på gjennomsiktighet som utnytter blockchain og IoT-teknologi for å hjelpe folk med å unngå ulovlige eller miljøskadelige produkter.

Et primært eksempel består av fiskerinæringen. Et skip utnytter IoT-teknologi for å registrere den nøyaktige plasseringen en fisk blir fanget. Denne fisken blir deretter sporet gjennom hele forsyningskjeden. Når den når butikkhyllene, kan en kunde bruke smarttelefonen til å skanne QR-koden på produktet og bekrefte at fisken de kjøper er det som ser ut til å være og har kommet fra en bærekraftig kilde.

Men prosjektet er større enn det. For eksempel har OpenSC allerede startet samarbeid med Nestlé for å spore melk fra gårder og produsenter i New Zealand til fabrikker i Midt-Østen. Selskapet ønsker å bruke dette for å fremme satsingen på åpenhet.

OpenSC-prosjektet samlet inn 4 millioner dollar i finansiering i 2019 og kunne bli et bevis på konseptet for hele landbrukssektoren.

Boombloc og det malaysiske palmeoljerådet

Palmeolje har blitt et av de mest kontroversielle produktene de siste årene. Store ulovlige palmeoljeoperasjoner har forårsaket betydelig miljøskade. Det malaysiske palmeoljerådet (MPOC) har inngått et samarbeid med Boombloc for å gjenopprette noe troverdighet til sektoren, som er en viktig inntektskilde for malaysiske bønder.

Prosjektet bruker smarttelefoner for å laste opp informasjon om individuelle trær til en database. Dette gjør at en detaljert hovedbok kan bygges. Brukere kan deretter spore livssyklusen til det treet og opprinnelsen til palmeolje de kjøper. MPOC håper at dette vil bidra til å dempe all frykt for ulovlig palmeoljeoperasjoners miljøpåvirkning.

IBM Food Trust

IBM Food Trust er det klart mest innflytelsesrike blockchain-prosjektet for landbruket. Den er basert på Hyperledger Fabric blockchain-protokollen. Dette modulære blockchain-rammeverket blir raskt de facto-standarden for mange enterprise blockchain-plattformer. Prosjektet er åpen kildekode og designet med tanke på forretningsbrukere.

Food Trust er designet for å koble ulike deltakere over hele matforsyningskjeden gjennom en tillatt, permanent og delt datapost. Prosjektet benytter en rekke verktøy designet for å gjøre det lettere for selskaper å implementere blockchain-protokoller. Og det ser ut til å virke.

For eksempel har Nestlé og Carrefour samarbeidet om å bruke plattformen for GUIGOZ Bio 2 og 3 spedbarnsmelkeserie. De bruker teknologien til å spore produktet fra „melk til hylle.“

Sustainable Shrimp Partnership (SSP) har også jobbet med IBM Food Trust for å gi en plattform der produktets data kan slås opp. Begge disse prosjektene tar sikte på å forbedre gjennomsiktigheten og la forbrukerne bekrefte at disse produktene oppfyller standardene de hevder å ha.

The Dawn of a New Era in Food Tracking

Matindustriens problemer er ekte og vil bare forverres hvis de globale forsyningskjedene ikke tilpasser seg. Dette er grunnen til at det er viktig for matvareselskaper, spesielt de som er involvert i logistikk, å se på IoT og blockchain-teknologi i dag. Rundt 20% av dagligvarene vurderer allerede å implementere teknologien innen 2025. Etter hvert som teknologiene blir mer tilgjengelige, vil dette tallet sannsynligvis vokse.

Comments are closed.